FILTER

Winnaar Castellatoren!

Posted in: ,

moke architecten prijs

We zijn heel blij dat de Castellatoren de Architectuurprijs Nijmegen 2013 heeft gewonnen. De Castellatoren is ontworpen door Ludo Grooteman, als mede-oprichter en architect van Dok architecten. Daarom ook willen we Dok architecten van harte feliciteren, in het bijzonder Pieter Lievense en Patrick Cannon. Ook Patrick Colly heeft meegewerkt aan het project.

Onze speciale dank gaat verder uit naar ABT voor de engineering, Vorsselmans voor de prachtige glasgevel en Berghege voor  de bouw van de toren. Last but not least feliciteren we Talis, die deze prijs helemaal verdient. Zonder Michel Pott, Jan Koning, Clemens Nolten en Walter Hamers zou de Castellatoren er niet zijn. We hopen dat de bewoners en gebruikers van het gebouw genieten en er een mooie geschiedenis opbouwen.

De jury bestond uit Jacques Thielen, Jos van Eldonk, Cilly Jansen en Jurjen van der Meer. Hun toelichting luidt als volgt:

De Castellatoren op het geherstructureerde Dobbelmanterrein is een echte eyecatcher. Precies op de kruising van twee stadsentrees in Nijmegen; de Graafseweg en het spoor, geeft de woon/werktoren richting aan de stad. Architect Ludo Grooteman van Dok architecten heeft het wonen en werken op deze zwaar geluid-belaste locatie waar veel verkeerstromen samen komen tot een feest weten te maken. De dertien lagen hoge toren heeft een ondergrondse parkeerkelder, zodat het maaiveld autovrij wordt gehouden. Hiermee ontstaat op het maaiveld een oase van rust in een hectische omgeving. In de drielaagse plint zijn kantoren gehuisvest en in de bouwlagen daarboven is sociale woningbouw ondergebracht. Woningbouwvereniging Talis heeft overduidelijk een grote ambitie gehad bij het begeleiden van de bouw van de toren die een grote integrale ruimtelijke kwaliteit toont. Vanwege de hoge geluidsbelasting hebben drie gevels een extra glazen schil. Deze vormt een verticaal reliëf. Gemaakt van vlakke, half diepe en meer dan een meter diepe cassettes. Er zijn verschillende kleuren glas gebruikt, waarbij de meer uitstekende delen iets meer reflecteren. De gevel van het gebouw glinstert daardoor soms als een geslepen diamant. Tussen deze schil en de woningen ligt de galerijontsluiting. Een galerij met uitzicht over de hele stad, werkelijk zeer indrukwekkend. Thuiskomen is hiermee een beleving op zich geworden. De tien meter hoge entreelobby wordt door de architect omschreven als de huiskamer van alle woningen in het gebouw. Aan het interieur is doormiddel van de wandbekleding, kleurgebruik, toepassing van zitjes en het Dobblemanlogo op de vloer veel zorg en aandacht besteed. Bovendien is het gebouw en de inrichting rondom het gebouw onderhoudsarm. De combinatie van deze factoren heeft ervoor gezorgd dat het gebouw in architectonisch opzicht een voorbeeldfunctie heeft voor de stad Nijmegen. De complexe stedenbouwkundige situatie en het zorgvuldige vakmanschap van de architect; het is allemaal afleesbaar aan het gebouw. Resultaat is een zorgvuldig vormgegeven, gedetailleerd en uitgevoerd woon/werkgebouw. Op een stedenbouwkundig zeer complexe locatie in de stad is een icoon gerealiseerd in de vorm van een woon-werktoren die een architectonische parel in de stad vormt.