Weezenlanden Noord Fase 1

Programma
65 Woningen
Oppervlak
6.300 m2 BVO
Architect
Ludo Grooteman
Team
Teresa Vacca, Maarten Kist, Koen van Hoof, Joël Swaab
Status
Technische Ontwerp
Jaar
2018 – 2022
Locatie
Zwolle
Opdrachtgever
Openbaar Belang
Constructie
Alferink van Schieveen
Bouwfysica
Alcedo
Installaties
Morrenhof-Jansen
Fotograaf
studioPXL
Aannemer
Nijhuis Bouw
Stedenbouw
Urhahn Stedenbouw en Strategie

“Dit is een heel bijzonder ontwerp geworden”, vertelt de architect. “Het is één gebouw met maar liefst zeven verschillende woningtypes boven elkaar. Dat maakt het geweldig gevarieerd en geschikt voor een grote diversiteit aan mensen, die daar straks dwars door elkaar heen zullen wonen.”

Beelden

ZEVEN WONINGTYPES

Gebouw A heeft meerdere types maisonnettes, twee- en driekamerwoningen voor jongere mensen, oudere mensen, alleenstaanden en grotere gezinnen. “De keuze valt meestal op uniformiteit omdat je dan gemakkelijker efficiënt kunt bouwen”, legt Ludo uit, “maar diversiteit is waardevol voor een buurt en we hebben het slim in elkaar gezet.”

UITZICHT OP GROEN, BLAUW EN ROOD

Het nieuwe gebouw ligt op een prominente plek, direct aan de groene zone langs de oude singel en Park Weezenland en tegenover de rechtbank. Vanaf de buitenruimtes en het groene gemeenschappelijke dakterras kijk je uit over het park en het water, op de rode daken van de oude Hanzestad Zwolle.

STATUUR VAN DE KOOPMAN

De bakstenen gevel geeft Gebouw A de allure van de vroegere koopman mee. Het metselwerk heeft veel bijzonderheden zoals reliëf met veel diepte, verspringende penanten en statige pilaren van meerdere etages hoog. Beneden geeft een stijlvolle entree toegang tot de lobby. De rest van de plint geeft toegang aan de parkeergarage, fietsenstalling en woningen met tuintjes.