Haven Informatie Centrum

Programma
Haven Informatie Centrum
Architect
Gianni Cito
Status
1ste prijs besloten prijsvraag
Jaar
2015
Locatie
IJmuiden
Opdrachtgever
Stichting IJmond

Het Sluis- en Haveninformatie Punt heeft als locatie IJmuiden. In IJmuiden wordt de grootste sluis ter wereld gebouwd. Het gezamenlijke project van Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam en Havenbedrijf Amsterdam, vergroot de doorvoercapaciteit naar de haven van Amsterdam. Ernaast verrijst een het HIC, een informatie- en ontvangstcentrum dat tijdens het bouwproces plek biedt aan een tentoonstelling, een restaurant, seminars en evenementen.

Beelden

De enscenering is haast episch. Het verre uitzicht op de Noordzee wordt geflankeerd door de imposante skyline van Tata Steel, de passerende zee- en cruiseschepen en een prachtig kunstmatig landschap van sluizen en oude verdedigingswerken.

Bovenop een landtong, op de bestaande fundering van een vervallen gebouw, verrijst het nieuwe HIC in de vorm van een black box met eromheen een panoramarondloop. De black box biedt plek aan een moderne tentoonstelling, met veel multimediale en interactieve onderdelen. De rondloop ligt op de bovenste etage en biedt rondom een onbelemmerd uitzicht op de bouwplaats en de omgeving.

Deze ring vormt de signatuur van het gebouw, maakt het gebouw een landmark en geeft het een autonome uitstraling. Op de begane grond, half in het dijklichaam, zijn ruimtes voor vergaderingen, conferenties en andere evenementen. Het restaurant ligt op de eerste etage op dijkniveau. Het terras maakt gebruik van de dijk.

Het project betreft de winnende inzending van een besloten prijsvraag.