Basisschool de Zonheuvel

Programma
Basisschool
Oppervlak
1.511 m2 BVO
Architect
Gianni Cito
Team
Patrick de Weerd (pl)
Status
UO
Jaar
2017-2019
Locatie
Driebergen
Opdrachtgever
CBS De Zonheuvel
Adviseur constructie
Breed Integrated Design
Adviseur installaties
Huisman & Van Muijen

Met de renovatie en uitbreiding krijgt basisschool De Zonheuvel voor het eerst een sterke relatie met haar boomrijke omgeving. Het wordt een gebouw met grote ramen, een luifel rondom zorgt voor schaduw in de klasruimtes en elk lokaal krijgt openslaande deuren naar buiten. Zo wordt het buitengebied een onderdeel van de dagelijkse leerdynamiek.

De centrale hal is de tweede grote toevoeging. Het gerenoveerde pand heeft voortaan een grote ruimte precies in het midden van het gebouw. Deze ruimte is door de weeks de aula van de school, is geschikt voor feesten en wordt ook voor yogalessen en vergaderingen door de buurt benut.

Beelden

Ingrijpende vernieuwbouw

Het huidige gebouw van de basisschool De Zonheuvel in Driebergen dateert alweer uit 1973 en werd destijds ontworpen door het Bureau Stuurman onder de vlag van het Scholenbouwteam Midden Holland. Sindsdien is de laagbouw met een aantal kleinere wijzigingen en toevoegingen in etappes aangepast aan de veranderende wensen van de gebruikers. Maar nu staat de school, gelegen in een lommerrijke wijk met veelal vrijstaande villa’s, toch echt aan de vooravond van ingrijpende vernieuwbouw. Een proces waarbij duurzaamheid en flexibel ruimtegebruik de belangrijkste doelen zijn. Het is ons daarbij gelukt om het luisteren naar de wensen van de gebruikers op een harmonische wijze te verenigen met onze eigen visie op een goed en prettig schoolgebouw.

Dak als beeldmerk

De vernieuwde Zonheuvel vormt zich rond drie centrale begrippen: stramien, flexibiliteit en daglicht. Omdat het om vernieuwbouw gaat hebben we een aantal bruikbare, bestaande elementen als gegeven gebruikt. Daartoe behoort bijvoorbeeld het stramien van het oude gebouw dat terugkeert in de nieuwe gevel van Meranti hout. Ook de bestaande hoogteverschillen in diverse ruimtes zijn verder vertaald in variërende hoogtes van nieuwe ruimtes én in de vormgeving van het volledig nieuwe dak. Het dak wordt het beeldmerk van de nieuwe school; een lichte, multifunctionele ruimte én de echo van de dakvormen van omliggende villa’s samen.

Veel daglicht

Naast de genereuze raampartijen komt er overvloedig daglicht binnen via de verschillende dakramen in de lokalen. De centrale ruimte heeft een raampartij in de opvallende piramide dakvorm. Die ruimte vormt het hart van dit gebouw waar allerlei (buiten-)schoolse activiteiten hun natuurlijk plek vinden, variërend van gymles, feesten en yogalessen. De gang tussen lokalen en centrale ruimte kan door de schuifdeuren ook nog eens naar believen flexibel worden ingedeeld. De nieuwe luifel voorkomt ongewenste opwarming.

De Zonheuvel voelt hiermee als een warme, ruime en prettige nieuwe jas voor leerlingen, leerkrachten en andere gebruikers. En door het voortborduren op bestaande elementen is die jas toch ook heel vertrouwd.