De Havenmeester

Programma
24 appartementen
Oppervlak
2400m2
Architect
Gianni Cito
Team
Patrick de Weerd, Hao Tran
Status
Opgeleverd
Jaar
2020
Locatie
Muiden
Opdrachtgever
KNSF
Constructie
Goudstikker-de vries
Bouwfysica
Wolf Dikken
Fotograaf
Thijs Wolzak
Landschap
La4sale
Interieur
Moke
Aannemer
Dura vermeer

Het eeuwenoude stadje Muiden ademt de sfeer van het leven rondom het water. De sluis, het imposante Muiderslot, de kersverse wijk Het Kruitbos aan de rand van het IJsselmeer; oud en nieuw versmelten met elkaar in deze historische omgeving.

Gianni Cito respecteert de geschiedenis van de plek waar hij De Havenmeester bouwt. “Deze woonblokken combineren oude robuustheid met licht, ruimtelijkheid en een verpletterend uitzicht over het water tot aan Amsterdam.” De Havenmeester bestaat uit een Brugwachterswoning en vier woonblokken met 24 appartementen, variërend van 65 tot 177 m2.

Beelden

ZONOVERGOTEN

In een stadje wonen, maar toch buiten. Elk woonblok heeft zijn eigen ingang. Elke woning heeft grote buitenruimtes op het zuiden. Elke huiskamer ligt van ’s ochtend tot ’s avonds in de zon. De grote glaspartijen zorgen voor een groot gevoel van licht en ruimte in alle appartementen. Vanaf de balkons, met hekken van gebreid staal, en vanaf de bankjes bij de entree is het aangenaam zonnig vertoeven.

PRIVACY MET ZICHT

De woningen zijn iets opgetild boven de straat. Dat geeft privacy op de begane grond en vergroot voor alle verdiepingen het eindeloze uitzicht over het water tot aan de skyline van Amsterdam. De buitenruimtes – loggia en balkon tegelijkertijd – versterken dit effect. Door de getrapte plaatsing van de woonblokken, kunnen bewoners zo vanuit hun huiskamer de hoek om kijken.

ROBUUST

De Havenmeester is gebouwd van dikke zware materialen. De Engelse stenen zijn twee keer zo groot als de traditionele Nederlandse steen. De balkonplaten zijn van massief beton, in de kleur van de gebruikte bakstenen. In combinatie met de afgeronde dakranden heeft het geheel een massieve stoere uitstraling.