Dorpshuis Zwanenburg

Programma
Dorpshuis
Architect
Gianni Cito, Ludo Grooteman
Team
Carlos Callejo Arroyo, Natalia Leszczynska
Status
3e prijs
Jaar
2013
Locatie
Zwanenburg
Opdrachtgever
Gemeente Hoofddorp

Huiselijk en intiem. Als een traditionele huizengroep staat het dorpshuis op de overgang tussen het levendige dorpscentrum aan de Dennenlaan en het verstilde Wandelpark Zwanenburg. Tersluiks steken de huizen tussen de polderbomen hun kop naar voren. Quasi-informeel maar tóch uiterst gericht: naar de as van de Dennenlaan, richting het dorpsplein en naar het Wandelpark. Het geeft elk huis zijn eigen karakter. Een rustige parkgevel en een stoere straatgevel. Door het grote raam aan de Dennenlaan volg je de streetdance-repetitie. Door de entreegevel schijnt de gezellige ontmoetingsruimte. De winkelcentrumgevel toont het dorpshuisprogramma en vanuit het Wandelpark zie je achter de bomen kinderen lezen en muzikanten zweten boven partituren.

Beelden

De enkele bouwlaag plus kap sluit naadloos aan op de omgeving. Gevormd rondom de bomen, met robuuste bakstenen gevels en grote vensters, krijgt het dorpshuis een noest en romantisch karakter. Een dorpspaviljoen in het groen. /—/Ook het dorpsplein heeft deze kleinschaligheid. De markante pleinvloer, afgewisseld door zacht glooiende perken en bomen, laat volle ruimte voor allerlei activiteiten, zoals een terras bij de entree en de koningsdagvrijmarkt. Een brug over de nieuwe waterpartij ontsluit het Wandelpark voor fietsers en voetgangers. Een mooie wandeling ontstaat: van de Dennenweg via het boomrijke dorpshart, over de brug naar het Wandelpark.

Hart

De ontmoetingsruimte vormt het hart van het gebouw. Via de centrale entree ontsluit het alle andere ruimtes. De bar biedt overzicht over entree en gebouw. Rondom de sporthal ligt een voorzieningenzone, deels voor sporters, maar ook voor andere voorzieningen. De ruimte eromheen is vrij voor gemeenschappelijke functies, zoals de ontmoetingsruimte, bibliotheek en activiteitenruimtes.  Deze opzet biedt het gebouw extra gebruiksruimte en nauwelijks gangen. Het levert een overzichtelijk én flexibel dorpshuis op.

Moke Architecten ontwierp voor Zwanenburg samen met Boom Landscape het nieuwe dorpshuis en dorpsplein. Vintis tekent voor het ontwerp van de installaties. De prijsvraag resulteerde in een 3e plek.