Grote Boel

Programma
65 Woningen
Architect
Ludo Grooteman
Team
Patrick de Weerd
Status
Gerealiseerd
Jaar
2017
Locatie
Nijmegen
Opdrachtgever
Talis
Fotografie
Thijs Wolzak

Sociale woningbouw in een compleet nieuwe woonomgeving, ten noorden van de Waal. De 65 sociale woningen voor de Grote Boel in Nijmegen vormden daarom een prikkelende opgave. Moke Architecten maakte een ensemble van gebouwen met ingetogen uitwerking en een persoonlijke strook langs het voetpad.

Afbeeldingen

Hoogtesprongen

Om hiërarchie aan te brengen zijn hoogtesprongen geïntroduceerd. Het gebouwenensemble is op zijn hoogst waar de belangrijkste routes uitkomen en heeft op andere plekken een lager niveau. Dit brengt meteen structuur aan in de omringende buurt. Het maakt van straten hoofdstraten en van andere straten secundaire doorgangen.

Ingetogen uitstraling

De uitwerking van de woningen is ingetogen, bijna kloosterachtig. De gevel is gemaakt van een mooie baksteen met een fijne korrelige structuur en een plint met gemetseld reliëf. De ritmiek van de gevel is regelmatig en eenvoudig.

Persoonlijke strook

Tussen de woningen en het voetpad loopt een verharde strook met een eigen bestrating. De strook geeft ruimte aan buitenbankjes en planten van de bewoners. Op enkele huizen prijkt een gedicht van Hella Haasse en Garcia Lorcez, verwijzend naar de straatnamen en het thema van de buurt

In hoog tempo gerealiseerd

De woningen zijn in minder dan anderhalf jaar gerealiseerd, vanaf de eerste schets tot de laatste schroef. Dit hoge tempo is bereikt door het ontwerp in nauwe samenwerking met de opdrachtgever en aannemer te maken. Zo is de volledige bouwmethode en maatvoering van de aannemer in het ontwerp geintegreerd.