Bajes Kwartier

Programma
284 studentenwoningen, 200 hotelkamers, horeca
Oppervlak
20.000 m2
Architect
Ludo Grooteman
Team
Sietske van der Meulen, Mark Spijkerman, Bram Ruarus, Koen van Hoof, Joël Swaab
Status
In uitvoering
Jaar
2019 – 2022
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Hotel Jansen, Alliantie
Constructie
Van Rossum
Bouwfysica
DGMR
Installaties
Hamelrt, Techniplan, Linthorst Techniek
Aannemer
Heddes

Amsterdam krijgt een verticale stad in het nieuwe Bajes Kwartier. Binnen het stedenbouwkundig plan van OMA maakt Moke Architecten er een gebouw van bijna 100 meter lang en 12 verdiepingen hoog. Het heeft een levendige betonnen gevel en een dynamisch reliëf van huiskamers en terrassen. Studenten, toeristen en buurtbewoners ontmoeten elkaar in de collectieve plint en het parkje met uitzicht op het Bajeswater.

Beelden

Plint van ontmoetingen

In de plint komen alle buurtgenoten samen. Ook de leerlingen van de school aan de overkant en de nieuwe Amsterdammers die hier kortere of langere tijd studeren. Vooral bij de sociale ruimte voor de studenten en bij Mama’s van Hotel Jansen, een sociaal café-restaurant, met studieplekken, wasbar, ontspanningsruimte en terras.

HUISKAMERS IN HET HOTEL

In Hotel Jansen liggen de hotelkamers rondom prachtige huiskamers met een fantastisch uitzicht. De huiskamers zijn dubbelhoog en hebben een houten bekleding, een ruime keuken en grote eettafel. Hier ontmoeten de ganggenoten elkaar.

LEVENDIGE STUDENTENWONINGEN

Aan de zuidzijde van het gebouw liggen de studentenwoningen rond dubbelhoge buitenruimtes, die gaten in de gevel vormen. Daar op de terrassen, klimmen planten tegen de wanden op en ontmoeten studenten elkaar, aan de picknickbankjes en tafels. ’s Nachts worden deze sociale plekken uitgelicht en geeft het gebouw de aanblik van een levend stadstableau. De gevel oogt als een roerige verticale stad, waar de bewoners wonen, studeren, vertoeven en elkaar opzoeken.

PARK VAN DE CIPIERS

Voor het gebouw komt een parkje waarin de funderingen van de oude cipierswoningen nog te zien zijn. Hier, vlak naast het terras van Mama’s en met uitzicht op het Bajeswater, komen de buurtbewoners samen, om te voetballen of relaxen.