Basisschool Oldenije

Programma
Basisschool
Architect
Gianni Cito
Team
Patrick de Weerd, Lennart Aben, Sanne Knoll
Status
In ontwikkeling
Jaar
2012 – heden
Locatie
Leeuwarden
Opdrachtgever
Gemeente Leeuwarden

De Oldenijeschool is een Jenaplan basisschool in het hartje van Leeuwarden. Op de school zitten circa 200 kinderen, verdeeld over 8 stamgroepen en nu nog verspreid over 2 locaties. Daar maakt dit plan een einde aan. Na de uitbreiding passen alle kinderen in het hoofdgebouw aan de St. Anthonystraat. In 8 stamgroepen, zodat iedereen van elkaar kan leren en kennis kan uitwisselen. Het hoofdgebouw blijft bestaan en wordt hergebruikt.

Het doel is de school in de binnenstad te houden, omdat het onderdeel uitmaakt van de basisvoorzieningen voor een gezonde woon- en leefomgeving. Dit sluit aan bij het beleid van gemeente Leeuwarden.

Beelden

Mooi stadsplein

Op dit moment ligt de school met zijn achterzijde aan een verrommeld stadspleintje. Dit plein fungeert als speelplein, maar ook als expeditiezone voor het poppodium. Naast prachtige oude gebouwen wordt het gekenmerkt door achterkanten, tijdelijke gebouwtjes en schuttingen.

In het plan van Gianni Cito wordt het plein omgevormd tot een helder gekaderde buitenruimte zonder achterkanten. Door de entree van de school aan het plein te leggen wordt het een voorzijde. De school omkadert het plein en de kinderen en ouders worden de hoofdgebruikers. Door de expeditie te verwijderen ontstaat een veilige en intieme buitenruimte, die opeens een prominente plek biedt aan de oude rode beukenboom.

Aanbouw in plaats van nieuwbouw

Het bestaande schoolgebouw blijft behouden en wordt enigszins aangepast, zodat de stamgroepenopzet beter tot zijn recht komt en het gebouw een goede centrale entree krijgt aan het plein. Bovenop het voormalige speellokaal wordt een verdieping toegevoegd. Deze wordt doorgetrokken tot de Sint Anthonystraat.

De nieuwe opzet rond het plein biedt nieuwe kansen. Bijvoorbeeld voor de kerk ‘De Romein’, die na het vertrek van het poppodium kan worden herbestemd als theater.

HOUT

In de nieuwe opzet hebben alle lokalen op de begane grond een directe toegang tot het plein. De klaslokalen voor laagste groepen zijn op de begane grond geplaatst. De hoogste groepen maken gebruik van de verdieping. De lokalen hebben een glazen binnenwand en grenzen aan een brede tussenruimte die groepswerk mogelijk maakt. Door deze opzet ontstaat een grote variatie aan plekken voor verschillende leervormen.

De nieuwbouw is uit hout opgetrokken. Zodoende voegt het een frisse noot toe binnen de historische context van de binnenstad van Leeuwarden. Door het hout open te werken ontstaat een fraaie gelaagde gevel, die robuust oogt en tegelijk daglicht naar binnen door filtert.