Brede School


Rietwierde

Programma
Brede School
Oppervlak
4.500 m2 BVO
Architect
Gianni Cito
Team
R. Visser, A. van Dijk
Status
Gerealiseerd
Jaar
2008 – 2014
Locatie
Groningen
Opdrachtgever
OCSW Groningen
Constructie
Breed Integrated Design
Installaties
Vaatstra BV
Fotograaf
Thijs Wolzak, Marije Nubé

Op het grootste speelplein van Nederland spelen elke dag 400 kinderen van twee scholen, twee kinderdagverblijven en een peuterspeelzaal. Het is er knus, beschermd en omgeven door groen. Binnen experimenteert de ene groep in het sciencelokaal en zet een andere groep de schuifdeuren naar de gang open. Het is een energiezuinige brede school die helemaal volgens de wensen van de opdrachtgevers én de gebruikers is gebouwd.

beelden

Kleine kinderen, knusse bouw

De nieuwe brede school is één bouwlaag hoog en ligt om het plein heen. Het gebouw is in zijn geheel een stukje opgetild en omgeven door een brede luifel en trappen aan het binnenplein. De luifel beschermt de kinderen tegen de regen en de zon. De trap maakt het gezellig en geeft het plein het karakter van een openluchttheater met tribune. Elke school heeft zijn eigen entree en alle klaslokalen zijn direct te bereiken vanaf het speelplein. De lokalen kunnen naar wens kleiner en groter gemaakt worden met schuifdeuren naar de brede gang daarachter.

Ontwerp op verzoek

De gebruikers hebben tijdens regelmatige workshops precies aangegeven wat zij wilden. Zo delen zij op eigen verzoek de buitenschoolse opvang, speellokalen, gymzaal, keuken, lerarenkamer, het science-lokaal en het speelplein. En zo kan iedereen de frisse lucht en temperatuur in het lokaal zelf regelen. Tot en met het uitkristalliseren en optimaliseren van het ontwerp hebben de gebruikers hun bijdrage geleverd.

33% zuiniger dan de norm

Het gebouw is opgetrokken uit milieuvriendelijk duurzaam hout. De EPC van de school is maar liefst 33% lager dan de standaard vereist. Dit komt door een warmtekoudeopslag in de grond, zonnepanelen op het dak en een extra hoge isolatiewaarde van de thermische schil. Het hele gebouw heeft een isolerend groen sedum dak.