Bredius

Programma
129 Woningen en maatschappelijk functies
Oppervlak
11.000 m2 BVO
Architect
Ludo Grooteman
Team
Rada Ruijter, Luis Garcia
Status
Prijsvraag
Jaar
2021
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Bébouw Midreth
Landschap
Loos van Vliet

Als er één tender was die architect Ludo Grooteman had willen winnen, was het wel deze. “Het was een superleuk traject, dat we op architectuur en stedenbouw hebben gewonnen, maar het was nét niet genoeg.”

Bredius ligt in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Dit laatste blok van de buurt, grenzend aan de houthavens en het spoor, is opgetrokken in de traditie van de Amsterdamse School. Een bouwstijl uit een tijd van optimisme, met radicaal nieuwe vormgeving en bijzondere materiaalinnovatie.

beelden

DUURZAAM

Ludo: “Ons uitgangspunt was om mee te gaan in de lijn van de Amsterdamse School als het gaat om vorm en innovatie, met extra focus op duurzaamheid.” En dus verving de architect de zo kenmerkende gevels van baksteen voor een deel voor gevels van hout. Het resultaat is zo energiezuinig dat het ‘lui’ genoemd kan worden.

AMSTERDAMSE SCHOOL 2.0

De iconische architectuur van het gebouw sluit hiermee naadloos aan bij die van de bestaande wijk van een eeuw geleden en is tegelijkertijd helemaal anno nu. “Het ontwerp past bij de idealen van onze tijd: beter met de aarde omgaan, oog hebben voor wat kwetsbaar is, meer samendoen. We willen inspireren en minstens 100 jaar kwaliteit bieden,” aldus de architect.

ACHTER DE SCHERMEN

Niet alleen de opgaaf was inspirerend. Dat was ook het team dat eraan meewerkte. “En dat mag ook wel eens gezegd worden. In tenders zit, ook als we ze niet winnen, altijd onze hart en ziel. Het team met onder andere Bébouw, was bevlogen en betrokken. Een groot plezier om mee samen te werken.”