Calandlyceum Amsterdam

Programma
Uitbreiding en renovatie Calandlyceum
Oppervlak
15.000m2 BVO, waarvan 4.0000 m2 nieuwbouw
Architect
Gianni Cito
Team
Patrick de Weerd
Status
In voorbereiding
Jaar
2023
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
SOVOP Calandlyceum Amsterdam
Constructie
Pieters Bouwtechniek Amsterdam
Bouwfysica
LBPSight
Landschap
Bureau B&B Amsterdam

Met 1900 leerlingen van alle niveaus in het voortgezet onderwijs en zelfs speciale klassen voor topsporttalenten is het Calandlyceum een perfecte afspiegeling van de gemengde hoofdstedelijke omgeving. Het ontwerp voor de renovatie en uitbreiding van het bestaande schoolgebouw van Gianni Cito nodigt al die groepen onder één dak uit tot ontmoetingen en onderlinge uitwisseling.

Beelden
Van u naar o

In zijn huidige opzet heeft het schoolgebouw een U-vorm. Het nieuwe ontwerp verbindt de uiteinden via een extra vleugel in de vorm van een houten brug. Een mooie, open constructie die maakt dat leerlingen en docenten niet meer aan het eind van de gang hoeven om te keren, maar eenvoudig rond kunnen lopen. En zo vermenging stimuleert.

Binnen- en buitenkant

De verbindende vleugel breidt zich uit over het binnenterrein, waardoor een centrale aula in de buitenlucht ontstaat op hoogte. Een aangename, groene omgeving om samen pauzes door te brengen, te leren tijdens tussenuren, lessen te volgen of zelfs voorstellingen op te voeren. En ondertussen biedt de nieuwe ruimte entreehal die door de overkapping ontstaat, intieme en grote ruimtes voor overleg en ontspanning. Zo krijgt de school niet één, maar twee nieuwe harten.

Puur natuur

Behalve ruimte, licht en ontmoetingskansen voegt het ontwerp natuur toe. De houten brug die als nieuwe hoofdgevel dient, is sterk begroeid, en ook op het binnenplein op hoogte wordt veel groen ingezet om een variatie aan ruimtes te maken. Al dat geeft de school een gezonde uitstraling en is bevorderlijk voor het welbevinden van leerlingen, personeel, omwonenden en voorbijgangers. Bovendien verkoelt de schaduwwerking van de gevelplanten verkoelt ook de ruimtes erachter. Win-win-win.