Centrumplan Keverdijk

Programma
Woningen, MFC, Moskee
Architect
Ludo Grooteman
Status
Gerealiseerd
Jaar
2014 – 2024
Locatie
Gooise Meren
Opdrachtgever
Dudok Wonen

Keverdijk krijgt een nieuw centrum. In het hart van het oorspronkelijke tuindorp, onderdeel van Naarden, ligt een verouderd voorzieningengebouw, een groot speelveld en gedateerde seniorenwoningen. Samen met de buurt, de gemeente Naarden en Dudok Wonen onderzoekt Moke een mogelijke toekomst voor dit gebied.

Beelden

Samenwerking

Het proces is bijzonder, want de omwonenden wordt nauw betrokken bij de planvorming.  De buurt volgt het ontwerpproces via internet en beïnvloedt het door middel van het stemgedrag en inhoudelijke input. Meer dan 600 mensen hebben geparticipeerd. Keverdijk is de co-creator van het plan.

Het plan bestaat uit een groot speelveld en een strook met bebouwing. Het speelveld is multifunctioneel. Het biedt plaats aan een basketbal en voetbal court, een speelplaats en een jeu de boulesbaan. Daarnaast is er veel vrije ruimte voor de buurtcamping, de jaarmarkt en andere door de buurt geïnitieerde evenementen.

De gebouwen staan als een strokentapijt dwars op de Kolonel Verveerstraat en zorgen voor een doorwaadbaar en afwisselend gebied met veel groen en een prettige intieme schaal. De woningen betreffen een mix van appartementen en eensgezinswoningen. Het zijn slanke en lage gebouwen die passen bij de bestaande tuindorpstructuur. Incidenteel hebben de gebouwen een karakteristiek hoogteaccenten, een knipoog naar de centrale ligging in de wijk.

De slagroom op de taart is een multifunctioneel centrum dat direct zal aansluiten op de winkelkern, met een gezondheidscentrum, het buurtcentrum, de jongerenvereniging, de seniorenvereniging en een kleine bibliotheek. De bestaande moskee krijgt nieuwbouw naast het multifunctionele centrum. Deze functies samen zorgen voor een passend hart voor het tuindorp van de toekomst, waarin de sterkt sociale samenhang van de wijk een goede plek krijgt.