Chalet Lauenen

Programma
Woonhuis
Architect
T. Hildebrand, G. Cito, L. Grooteman
Team
Miriam Seiler, U. Kaspar, U. Degen
Status
Gerealiseerd
Jaar
1999 – 2003
Locatie
Gstaad, Zwitserland
Opdrachtgever
Particulier

Op een lichte glooiing aan het einde van de Zwitserse Lauener Vallei, omringd door prachtige uitzichten op de omliggende bergtoppen en groengebieden, ligt een hypermodern chalet. De binnenzijde straalt van luxe, terwijl de buitenzijde juist doet denken aan het beschermde gebouwtype van de traditionele chalet. Het zijn de materiaalkeuze en de organisatie die het ‘m doen. Het ontwerp won de ‘Schweizer Holzpreise 2003’.

beelden

Natuursteen en hout

De begane grond is helemaal opgebouwd uit een dubbele granietsteen. De andere verdiepingen zijn voor 100% in hout uitgevoerd. De granieten schoorsteen perforeert alle lagen van het chalet. De Laubengang, van oudsher de schil onder het overstekende dak, is rondom de leefruimtes gewikkeld. Het herbergt de volledige circulatie en vormt een buffer tussen buitenklimaat en binnenruimtes. Ook de balkons, de veranda en opslag maken deel uit van deze zone. Deze opzet resulteert in de meest verrassende ruimtes.

Kachelofen en Laubengang

Alle logeerkamers, de stoomkamer en de skiruimtes bevinden zich op de serene begane grond. De houten keuken, bibliotheek en eetruimte vormen de eerste verdieping. Ze liggen rondom de centrale open haard, als referentie aan de traditionele kachelofen. De bovenverdieping herbergt de grote slaapkamer en kinderkamer, geaard en rustiek, geurend naar het hout van de kap. De circulatie krult van de begane grond omhoog tot aan de bovenverdieping, alle vergezichten met elkaar verbindend. Naar boven lopen betekent zo steeds weer genieten van de verstilde omgeving.

I.s.m. Philipp Brunnschweiler en Marcus Schmid