De Wereldburger

De Wereldburger, Amsterdam
Programma
Basisschool
Oppervlak
3.000 m2 BVO
Architect
Gianni Cito
Team
Patrick de Weerd, Hao Tran, Mark Spijkerman, Martina Penati
Status
Gebouwd
Jaar
2019 - 2021
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
RVE Onderwijs Jeugd en Zorg gemeente Amsterdam
Constructie
H. Kuipers, Pieters Bouwtechniek
Fotograaf
Thijs Wolzak
Landschap
LandLab
Aannemer
Friso

De Wereldburger krijgt een tweede leven. Wie straks de centrale hal van basisschool De Wereldburger in Amsterdam Nieuw-West betreedt, stapt binnen in een reusachtige kijkkast vol hout, glas, licht en verrassende details. Het kloppend hart van een levendige leeromgeving waar ruimte is voor jong en oud, rust en rumoer, vernieuwing en hergebruik.

Beelden

introductie

Wie straks de centrale hal van basisschool De Wereldburger in Amsterdam Nieuw-West betreedt, stapt binnen in een reusachtige kijkkast vol hout, glas, licht en verrassende details. Het kloppend hart van een levendige leeromgeving waar ruimte is voor jong en oud, rust en rumoer, vernieuwing en hergebruik.

Nieuw gezicht

De betonnen buitengevel maakt plaats voor een stalen bekleding die isoleert en ademt en de school een nieuw gezicht geeft. Robuust maar vriendelijk en open. Vooral in combinatie met de grote glaspartijen, die een prettig natuurlijk licht werpen in de klas- en speellokalen, de leraren- en ouderruimtes, op de gangen en in de hal.

Slim hergebruik

Blikvanger in deze hal is de trap annex tribune die zich als een piramide een weg naar boven baant. Het hout op de trap en de vloer van de aula is afkomstig uit een afgebroken gymzaal elders in de stad. Onverwoestbaar materiaal dat in willekeurige patronen zijn kleurige banen als confetti rondstrooit. Je ziet er kinderen al hinkelen, van kleur naar kleur springen, balancerend over lijnen lopen. Zo zit het hele ontwerp vol vernuftigheden en slim hergebruik, van de plafondbalken tot de deurklinken.

Moderne vereisten

Ook de indeling bouwt op het bestaande voort. Maar beter, anders, naar de vereisten van deze tijd. De gangen zijn bijvoorbeeld verbreed, zodat leerlingen er individueel of in groepjes kunnen werken. De identieke klaslokalen zijn flexibel te gebruiken. En beneden lopen de kleintjes via hun klaslokaal zó het omheinde park in om buiten te spelen.

Zo verrijst op de locatie van de verouderde school een nieuwe Wereldburger. Uitgevoerd met oog voor detail en aandacht voor buiten- en binnenklimaat, akoestiek en gevarieerde leervormen. Geënt op een diverse leerlingenpopulatie en een moderne onderwijsfilosofie. Een veilige en inspirerende plek voor kinderen, hun ouders én leerkrachten.