de Wereldburger

Programma
Basisschool
Oppervlak
3.000 m2 BVO
Architect
Gianni Cito
Team
Hao Tran, Mark Spijkerman, Martina Penati
Status
Ontwerpfase
Jaar
Uitvoering 2019, Oplevering zomer 2020
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
RVE Onderwijs Jeugd en Zorg gemeente Amsterdam
Constructie
H. Kuipers, Pieters Bouwtechniek

Nieuw leven voor basisschool De Wereldburger

Basisschool De Wereldburger in Amsterdam is toe aan een ingrijpende renovatie waarbij het bestaande casco blijft bestaan en het gebouw wordt uitgebreid.

Beelden

introductie

Een nieuwe hoge centrale hal met grote tribune/speeltrap verbindt de twee bestaande gebouwen en vormt het kloppend hart van de school. Hier kunnen kinderen spelen en elkaar ontmoeten. Het interieur van oude en nieuwe delen krijgt een warme sfeer door veelvuldig gebruik van hout in constructies, vloeren en plafonds. Dit is kostentechnisch mogelijk door hergebruik van afgeschreven houtdelen uit panden van opdrachtgever gemeente Amsterdam.

Elke leeftijdsgroep krijgt een eigen opgang en onderkomen in de school, zodat voorzieningen altijd aansluiten op de wereld van het kind. Via openslaande deuren zijn klaslokalen van de allerkleinsten verbonden met het groen om de school. Wij streven naar energieneutraal gebouw dankzij 450 zonnepanelen, een warmtepomp en goede isolatie. De huidige betonnen constructie wordt gestript en krijgt aan de buitenzijde een isolerende gevel die de school een uitnodigend nieuw gezicht geeft.