Programma
Erotisch centrum
Oppervlak
5.000 m2
Architect
Gianni Cito, Jurgen ten Hoeve
Team
PMB, Openbare Orde en Veiligheid, SITE
Status
Studie
Jaar
2020
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
PMB, gemeente Amsterdam
Fotograaf
Thijs Wolzak

De Wallen. Een wereldberoemd stukje Amsterdam waar jaarlijks rond de 200.000 mensen prostituees bezoeken en een veelvoud daarvan als toerist langs de ramen loopt. Deze prachtige rosse buurt, met van oudsher een knus en gezellig karakter, kent ook een schaduwkant. De buurt doet tegenwoordig denken aan een attractiepark voor toeristen, waar drugoverlast dagelijkse kost is en de gewone Amsterdammer niet graag meer komt. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft het projectmanagementbureau van Amsterdam (PMB Amsterdam), opdracht gegeven om de mogelijkheden van een Erotisch Centrum op een andere locatie binnen de stad te onderzoeken. Gianni Cito heeft samen met Jurgen ten Hoeve deze opgave vervuld met een verkennend conceptueel ontwerp.

Beelden

MEER DAN PROSTITUTIE

Cito: “Bij onze verkenningen voor een Erotisch Centrum hebben we gekeken hoe we de druk op de Wallen kunnen verlichten. Met het aanbieden van de prostitutie op een andere plek ben je er niet. Bezoekers komen voor een bredere beleving. Een boetiekje, een drankje of hapje, een bioscoop, het draagt allemaal bij aan een sfeer waarin mensen zich prettig voelen, ook als ze geen prostituee bezoeken.”

RONDDWALEN

Rondwandelen, de sfeer proeven en kijken wat je tegenkomt, net als in een buurt. Dat is een belangrijke gedachte achter het conceptuele ontwerp voor het Erotisch Centrum. Onder in het gebouw bevinden zich daarom cirkelvormige clusteringen van vermaak, waar je als bezoeker zelf je route kunt bepalen. Vanuit de onderste laag loop je langs een hellingbaan rondom een toren, waar de sekswerkers zich presenteren, afgewisseld met ruimtes voor kantoor, dokterspost of ggz.

VEILIG

In het binnenste van de torens bevinden zich huiskamers voor de sekswerkers en de andere medewerkers. De huiskamers zijn via een eigen opgang te bereiken en staan in directe verbinding met de werkruimtes van de prostituees. Met onder andere zo’n nabije privéruimte en collega’s in de buurt hebben zij hier een kwalitatieve en beschermde werkplek.

UITZICHT OVER DE STAD

De stad Amsterdam geeft het Erotisch Centrum karakter mee. Niet alleen vanaf de nieuwe locatie, waarvoor verkenningen zullen worden gedaan, maar ook vanaf de hellingbanen die rond de torens lopen. Het uitzicht op de stad geeft extra sfeer mee en draagt bij aan een aangename beleving van een bezoek aan het Erotisch Centrum.