wonen


Levensloopbestendige appartementen Heinkenszand

Programma
35 Appartementen en geschakelde woningen
Architect
Dok Architecten; Ludo Grooteman
Team
Tara Steenvoorden
Status
Gerealiseerd
Jaar
2007 – 2012
Locatie
Heinkenszand
Opdrachtgever
Heijmans Bouw Zeeland
Fotograaf
Arjen Schmitz

Twee vierlaagse appartementengebouwen aan een park langs de waterkant, geflankeerd door elf grondgebonden woningen in het plangebied ‘Over de Dijk’ in Heinkenszand. De door Ludo Grooteman ontworpen woningen hebben een wijds uitzicht aan alle kanten en een aantrekkelijk afwisselend straatbeeld. Over hoe bloemen en blokken samenvloeien tot een fijne buurt.

beelden

Bloemen

De appartementengebouwen zijn vierkant met golvende rondingen op de hoeken. Die rondingen samen geven de beide panden de vorm van een bloem. Alle appartementen zijn ruim en licht. En elk appartement heeft uitzicht aan twee zijden en een riant balkon. De vloeiende vormen van het gebouw vertalen zich in het glooiende terrein rond de verhoogde entree en de halfverdiepte parkeerkelder. De speciaal ontwikkelde reliëfsteen geeft de gevel een stevige robuustheid mee. 

Blokken

De grondgebonden woningen contrasteren sterk met de sierlijke appartementengebouwen. Ze zijn opgebouwd uit blokken en de ramen zijn omlijst door stevige houten kaders. En toch is het straatbeeld luchtig en afwisselend. Elk huis is anders. De verdiepingen verspringen per woning en de bakstenen verschillen in tint, rulheid en glans. En, door de slim geplaatste garages lijken de geschakelde woningen veel meer op vrijstaande villa’s.