Hogekwartier Veld 6

Hogekwartier, Amersfoort
Programma
162 Woningen en parkeren
Architect
Ludo Grooteman
Team
Pascal Bemelmans, Koen van Hoof, Bram Ruarus
Status
Gerealiseerd
Jaar
2017 - 2020
Locatie
Amersfoort
Opdrachtgever
De Alliantie
Constructie
Aveco de Bondt
Bouwfysica
Nieman
Installaties
van der Sluis
Aannemer
Koopmans TBI

Vier lichte en slanke torens markeren de oostelijke stadsentree van Amersfoort. Op de kruising van de Hogeweg met het Valleikanaal hebben ze elk een eigen hoogte, variërend van 30 meter tot ruim 60 meter. Moke Architecten verzorgt het zuidelijke koppel, een hoge toren met huur- en koopwoningen en een lage toren met sociale huurwoningen.

Beelden

Ecologische oever

De oever van het Valleikanaal wordt ontwikkeld tot een ecologische zone. Het wordt getransformeerd in een langgerekte groene verbinding, met wadi’s, beplanting en een idyllische voetgangersverbinding. Het maaiveld van het plangebied vormt een voortzetting van deze zone. De torens staan op een gezamenlijke parkeerbak die ruimte biedt aan circa 160 auto’s. De parkeerlaag ligt gedeeltelijk verzonken in het maaiveld.

Grounded

De gebouwen hebben een herkenbare opbouw: plint, romp en kop. De vierlaagse plint heeft een sterke ritmiek en sluit in schaal aan bij de naburige gebouwen. De plint heeft uitbouwen richting het Arabellapad. Balkons geven hem een prettige tactiliteit. De torens erbovenop zijn slank en modern uitgevoerd. De bovenste verdiepingen hebben loggia’s als buitenruimte, zodat de slankheid wordt geborgd.

Afhankelijk van het gebouw en de etage bevatten de verdiepingen 2 tot 9 woningen. De woningtypes variëren van tweekamerwoningen tot woningen met 5 kamers.

Lichte uitstraling

De lichte baksteen en de grote ramen in de hoge toren geven het ensemble een hedendaagse uitstraling. De kaders en positie van de balkons vormen een knipoog naar de torens aan de andere zijde van de Hogeweg.

Het ontwerp van het landschap is gemaakt door MTD. Het stedenbouwkundig plan is van de hand van KCAP.