Startersappartementen


Jan de Heemstraat

Programma
18 Appartementen
Architect
L. Grooteman, G. Cito, R. Bruggink
Status
Gerealiseerd
Jaar
2002 – 2006
Locatie
Alkmaar
Opdrachtgever
Schipper Bosch
Fotograaf
Arjen Schmitz

Starterswoningen bouwen betekent ontwerpen op het scherpst van de snede. Ze moeten niet alleen goed zijn, maar ook betaalbaar. Maar, wie niet rijk is moet slim zijn. Het woonblok bestaat uiteindelijk uit 19 hoogwaardige woningen die allemaal van elkaar verschillen en toch nog geen ton per woning hebben gekost.

beelden

Prefab beton

Het bouwsysteem heeft een grote rol gespeeld in het ontwerpproces. Er is gebruik gemaakt van prefab beton van Heembeton en het reliëf in de gevel is gebaseerd op de maten van de stortplaten in de fabriek. Zo slaagden de architecten erin om een kwalitatief én goedkoop complex te realiseren.

Driedimensionale variatie

De oostelijke voorzijde heeft een driedimensionaal gevelreliëf. Dit reliëf is opgebouwd uit verspringende erkers en loggia’s. Hierdoor heeft elk appartement een eigen unieke buitenruimte en woonruimte gekregen.

Om het reliëf zo sterk mogelijk te laten uitkomen is het totaal minimaal gedetailleerd. Het blok is opgebouwd met een handvorm baksteen en de buitenplafonds en terrassen zijn bekleed met hout.