Kazerne Zwolle

Programma
35 Woningen
Architect
Ludo Grooteman
Team
Maarten Kist, Hao Tran
Status
Gerealiseerd
Jaar
2015-2021
Locatie
Zwolle
Opdrachtgever
Delta Wonen
Fotograaf
Thijs Wolzak
Aannemer
Nijhuis Bouw

De projectlocatie ligt in Kamperpoort aan de Harm Smeengekade, in de oudste arbeidersbuurt van Zwolle. Deze zone is door de gemeente aangewezen als gebied waar het centrum kan uitbreiden, met centrumvoorzieningen en stedelijk wonen. Met veertig nieuwe sociale en koopwoningen versterkte Moke Architecten de afgebrokkelde identiteit van de buurt en legde de verbinding tussen de smalle straatjes en grote gebouwen aan de rand van de wijk.

Beelden

Samenhang herstellen

Kamperpoort ligt tussen het centrum en snelweg A28. Tussen oude smalle straatjes met organische knikjes en bochtjes enerzijds en kantoorpanden, de IJsselhallen en een hoge naoorlogse toren anderzijds. We ontwierpen een smalle hoge ranke toren van acht woonlagen, geflankeerd door lagere woningen om de samenhang in de buurt te herstellen.

Grillig en organisch

De gebouwen geven knikjes aan het straatprofiel, zodat de straat een grillig en organisch karakter krijgt. Het baksteengebruik verschilt van pand tot pand en geeft kleinschaligheid en variëteit aan de gevels. Het alzijdige baksteenornament op de kop van de toren vormt een baken in stad. Aan de hofzijde van het complex is de parkeergelegenheid.

Industrieel element

De gevels hebben een enigszins industrieel uiterlijk, met eenvoudige baksteenpatronen, verwijzend naar oorsprong van de buurt.