Kubus / Katrijp

Programma
257 Woningen
Oppervlak
22.600 m2 BVO
Architect
Ludo Grooteman
Team
Sietske van de Meulen, Maarten Kist, Lennart Aben-Leufkens, Joël Swaab
Status
In uitvoering
Jaar
2020 - heden
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Stadgenoot, De Nijs
Constructie
Swinn
Bouwfysica
LBP Sight
Aannemer
De Nijs

Amsterdam-Noord is een bijzondere plek, vindt architect Ludo Grooteman. “Je vindt er oude polderstructuren, wat vooroorlogse woningen en veel naoorlogse woningbouw.” De mensen verschillen al evenzeer. “We hebben de Kubus in de wijk Katrijp in Noord mogen ontwerpen voor zeer uiteenlopende groepen mensen. Jonger en ouder, met meer en minder te besteden. Er komen ook woongroepen voor mensen met een geestelijke beperking in het gebouw.”

 

 

MIX VAN HAKEN EN TORENS

De Kubus combineert de hakenbouw van de aanpalende buurt met de torens van het nabije winkelcentrum. De groenstrook die van noord naar zuid loopt, is doorgetrokken langs het gebouw, dat ten gunste van het groen zelfs wat kleiner is gemaakt. De weg die er liep is verdwenen.

MIX VAN MENSEN

Sociale woningen, vrijesectorwoningen en woningen voor het middensegment smelten samen in de Kubus. “Het gebouw heeft een galerij, corridors en woningen die direct uitkomen op de begane grond. De bewoners komen elkaar vooral buiten tegen, in en rond het semicollectieve hof met tuintjes, veel bomen, kleiner groen en plantenbakken.”

ZACHT VAN DICHTBIJ

De gevel is eenvoudig, rustig en stijlvol. De zachte baksteen en de kleine variaties in de structuren geven het gebouw een fijne menselijkheid. De aandacht die is besteed aan de kleine korrel zie je terug aan de groene aanhechting van het gebouw op de begane grond met mooie entrees.

STOER VAN VERAF

De lage haken en hoge torens met dikke koppen geven de Kubus een stoer karakter. “De hoger gelegen woningen hebben grote spannende buitenruimtes gekregen, om de wind minder vrij spel te geven en de bewoners lekker wat ruimte bieden.”