wonen


Leidsche Rijn Centrumplan

Programma
Winkelen, wonen
Architect
Dok Architecten; Ludo Grooteman
Team
Pieter Lievense, Rik Lambers
Status
Gerealiseerd
Jaar
2007 – 2017
Locatie
Utrecht
Opdrachtgever
ASR / Vesteda
Fotograaf
Thijs Wolzak

Leidsche Rijn krijgt een centrum. Het stedenbouwkundig plan van JCA voor dit gebied refereert aan een Midden-Europese stedelijke structuur en atmosfeer, met winkels op de begane grond en woningen of kantoorruimte erboven. De verschillende stadsblokken worden tegelijk, schouder aan schouder, door zes architecten ontworpen. Ludo Grooteman neemt de architectuur van drie gebouwen voor zijn rekening.

Beelden

Echte eenheid in verscheidenheid

Verschillende karakteristieke buitenruimtes kleuren het openbare gebied. Een groot plein aan de noordzijde en een gebogen park aan de oostzijde doorkruizen het centrum en zorgt voor zachte accenten in de dichte stedelijke structuur. Verder heeft elk stadsblok een eigen vorm en invulling en wordt het centrum bepaald door intieme winkelstraten en kleine pleintjes. De architectuur is traditioneel en tegelijk hedendaags. Een van Ludo’s panden heeft glooiende balkonbanden die speels en klassiek aandoen. Hij ontwierp voor een ander gebouw golvende verdiepingen die knipogen naar de Amsterdamse Schoolarchitectuur.

Terrassen en buitenruimtes midden in het centrum

Het derde gebouw heeft in het oog springende opklimmende terrassen die een euforisch accent geven aan het nieuwe park beneden. De terrassen bieden de bewoners comfortabele en mooie buitenruimtes aan de zijde van het park, terwijl de plint een vloeiende overgang verzorgt tussen de begane grond en de eerste etage.