studentenwoningen


Nieuwdok NDSM

NieuwDok, Amsterdam-Noord
Programma
ROC school en 380 studentenwoningen
Oppervlak
24.000 m2 BVO
Architect
Ludo Grooteman
Status
Gerealiseerd
Jaar
2012-2016
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Amsterdam Waterfront BV
Constructie
Diocon
Bouwfysica
LBPSight
Installaties
VIAC
Fotograaf
Thijs Wolzak

De 380 studentenwoningen op het NDSM terrein, pal naast het kraanspoor, vormen de volgende stap in de herbestemming van het NDSM terrein. Tussen de grote monumentale loodsen en dokken verrijst Nieuwdok NDSM. Met een school in de plint bestrijkt het gebouw een groot deel van een bouwblok. Ludo Grooteman is de architect.

beelden

Monumentaal

Het NDSM terrein is een voormalige scheepswerf aan het IJ in Amsterdam Noord. Het gebied is gedeeltelijk in ongebruik. De monumentale industriële gebouwen vormen het decor voor ‘early adapters’, zoals Greenpeace, MTV en Red Bull. Kleine creatieve bedrijven hebben hun intrek genomen in enkele loodsen. Hippe festivals en nieuwe bars zijn een indicatie van de aantrekkingskracht van het terrein. Het gebied wordt in de komende jaren getransformeerd in een hoogstedelijk gebied, met de nadruk op creativiteit en diversiteit. Omgeven door het IJ, met een haven en nog actieve werf voor de deur, heeft het water een grote impact op de locatie en biedt prachtige vergezichten.

Dubbele gevel

Het hoge geluidsniveau van de nog actieve werf is bepalend geweest voor het ontwerp. Samen met specialisten is een dubbele gevel ontworpen die een groot deel van het gebouw omvat. Deze aluminium vliesgevel bestaat uit een serie erkers, die een geluidsscherm vormen, terwijl aan de gebouwzijde een buitenklimaat wordt gegarandeerd. Zodoende kunnen de bewoners zonder geluidsoverlast hun ramen openen en hebben ze als bonus een extra ruimte. De erkers zijn licht richting het water gedraaid en vormen samen een geschubde gevel.

Gefaceteerd gebouw

De school bevindt zich in de plint. Deze wisselt 2 verdiepingen voor de lokalen af met dubbelhoge ruimtes voor de kantine en entree. De plintgevel wordt gekenmerkt door dubbele antracieten betonnen penanten met ertussen grote bloemkozijnen. Deze robuuste plint vormt de drager voor de donkerrode gefaceteerde bovenbouw en geven het gebouw een autonome uitstraling. Hierin wordt sterk de relatie gezocht met de industriële monumenten.

Terrassen

Terwijl het gebouw van buiten eenvoudig oogt, is het binnenhof meer complex en geterrasseerd. De onderste 2 terrassen worden gebruikt als buitenruimte voor de school, terwijl het bovenste terras als gemeenschappelijke buitenruimte voor de studentenwoningen dient. Het houten dek, de bankjes, tafels en cortenstalen plantenbakken geven deze buitenruimte een zachte en intieme atmosfeer. Dit wordt nog eens benadrukt door de afbeeldingen van constructietekeningen van historische schepen die op de glazen gevelpanelen zijn gedrukt.