Starterswoningen


Noorddok

Programma
310 Starterswoningen, commerciële ruimte, parkeren
Oppervlak
23.000 m2 BVO
Architect
Ludo Grooteman
Team
Hao Tran, Pascal Bemelmans, Ramdane Boumalal, Maarten Kist
Status
Gerealiseerd
Jaar
2015 - 2020
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Amsterdam Waterfront BV
Constructie
Diocon
Bouwfysica
LBP Sight
Installaties
Viac

Het NDSM-terrein is een voormalig Amsterdams havengebied met grote scheepswerven. Getuige daarvan zijn een aantal monumentale loodsen en doks. Midden tussen deze karaktervolle bakstenen kolossen staat Noorddok.

beelden

Het gebied transformeert van een werf naar een stedelijke woonwerkzone, waarbinnen diversiteit, creativiteit en levendigheid de boventoon voeren. Noorddok is een appartemententoren met ruim 300 woningen. De woningen zijn verdeeld over 3 gebouwen, die de infrastructuur met elkaar delen. De uitstraling van de 3 gebouwen is divers, terwijl ze alledrie een robuuste uitstraling hebben die past bij het gebied. De diversiteit draagt bij aan een levendig straatbeeld en een karaktervol gebied.

Het laagste gebouw is een bakstenen volume van 10 bouwlagen met een stalen opbouw en op het dak een gemeenschappelijk terras. Het middelste gebouw heeft een betonnen gevel met grote openingen en een loft-achtige uitstraling. In het midden van dit gebouw zit een grote sparing naar het binnenhof. Het hoogste gebouw is een bakstenen toren van circa 50 meter hoog met 6 meter hoge bakstenen kaders en met een parmantig dak. Twee flinke overstekken zorgen voor stedelijke accenten. De plint wordt bevolkt door kleine commerciële units met entrees rondom. De hoofdstructuur wordt gekenmerkt door zijn rationele opzet, passend bij een tunnelconstructie.