Woningen en winkelruimte


Vathorst Blok 2

Programma
Woningen, winkels
Architect
G. Cito, L. Grooteman
Team
K. Verhoeven, T. Steenvoorden
Status
Gerealiseerd
Jaar
2004 – 2009
Locatie
Amersfoort
Opdrachtgever
Stable International; BPD
Fotograaf
Katja Effting

Aan de noordzijde van Vathorst wordt de laatste vinex-uitbreiding van Amersfoort gebouwd. Blok 2 is het kleinste bouwblok van dit nieuwe Centrumgebied Vathorst en onderdeel van de eerste fase van het plan. Het is een gesloten bouwblok met een binnentuin bovenop de plint. De plint wordt over de volledige oppervlakte van het blok benut voor winkelruimte. Het volume erboven bestaat uit woningen.

beelden

Robuust en tijdloos

Het bouwvolume is alzijdig en heeft een kloosterachtig karakter, met dikke bakstenen muren en een sobere stijl. De ramen hebben uitspringende kaders en een diepe negge. Ze vormen een strak ritme dat alleen wordt onderbroken door de balkons en de dubbelhoge entreepui. De appartementen zijn zeer ondiep (7,20 meter). Hierdoor krijgen een prachtige langgerekte proportie en daglicht van alle zijden.

De woningen komen uit op een rondlopende galerij aan de binnenzijde van het gebouw. De materialisatie is robuust en tijdloos. De zilveren geschaafde baksteen wordt hier en daar afgewisseld met een blauw geglazuurde baksteen. De blauwe stenen zijn in een patroon over de gevel verspreid.

Eyecatcher in het nieuwe centrum

Door zijn centrale ligging gedraagt blok 2 zich als het nieuwe stadhuis. De symmetrische dakkap, de grote centrale entree en de diepe ramen versterken dit effect. Door de zilverachtige steen glinstert het gebouw en de blauwe patronen geven het een feestelijke uitdrukking. Het gebouw geeft hiermee een prikkelende elan aan het nieuwe centrum van Vathorst.