Veldwachter

Programma
124 Woningen
Architect
Ludo Grooteman
Team
Jurgen ten Hoeve, Sjors de Haan, Koen van Hoof, Rada Ruijter
Status
In uitvoering
Jaar
2021 - heden
Locatie
Schagen
Opdrachtgever
Bot Bouw
Constructie
Swinn
Bouwfysica
Innax
Aannemer
Bot Bouw

Het wordt aangenaam wonen op het voormalige terrein van aannemersbedrijf Oudshoorn in Schagen. De 124 woningen in de nieuwe buurt De Veldwachter liggen namelijk in het hart van het dorp, direct naast het centrum en midden in een groene zone. Architect Ludo Grooteman haakt met zijn plan aan op de directe omgeving.

Grooteman: “De gebouwen worden door groen en water omringd en er komen mooie zichtlijnen. Dat was ook een wens van de buurtbewoners; dat ze tussen de woningen door het groen bij de sportvelden konden blijven zien.”

beelden

LOKALE ORIENTATIE

De Veldwachter heeft een terloops karakter. De gebouwen liggen losjes bij elkaar, lijnend met het spoor, het water, de sporthal en de omringende gebouwen. De kleuren uit het centrum van Schagen komen terug in De Veldwachter, waardoor de nieuwe buurt zich natuurlijk vermengt met de omringende bebouwing.

INGETOGEN KLASSIEK

De uitstraling van de woningen is rustig, passend bij het Noord-Hollandse karakter van Schagen en de groene omgeving. De architectuur is ingetogen, waarbij de gebouwen van elkaar verschillen en door een aantal herkenbare kenmerken toch bij elkaar horen.

Vanaf de Zuiderweg is dat goed te zien: de gebouwen hebben elk hun eigen uitstraling door de variatie in vorm, hekwerken en metselwerk met reliëfs, ornamenten en kleuren. Het vaste klassieke ritme van de gevels komt in elk gebouw weer terug.

OUD GROEN

Rondom het terrein loopt een pad, waar in de 19e eeuw de oostelijke trambaan lag. Deze uitgestrekte rondlopende strook ligt langs water, groen en bomen en geeft een parkachtige sfeer aan het perceel. De sloot blijft behouden en wordt verbreed om als wadi te functioneren, waarmee overtollig regenwater de ruimte krijgt.