Kleuterschool


Kleuterschool Bonheiden

Programma
Kleuterschool
Architect
Dok Architecten; Gianni Cito
Team
E. Verwijnen, J. Rombouts, R. Bäckes
Status
Gerealiseerd
Jaar
2010 - 2015
Locatie
Bonheiden, België
Opdrachtgever
Gemeente Bonheiden Antwerpen
Adviseur constructie
ABT Antwerpen
Adviseur installaties
Boydens
Fotografie
Thijs Wolzak

De kinderen groeien op in de vanzelfsprekende aanwezigheid van het verleden. Zij komen binnen door het oude gemeentehuis en spelen op het binnenhof. Zij leren in de moderne ruimtelijke lokalen en als de school uitgaat wachten hun ouders hen op, onder de oude bomen.

beelden

 

Vernieuwing door behoud

Het oude gemeentehuis van Bonheiden heeft een nieuwe bestemming gekregen als karakteristieke entree van de kleuterschool. De kleuterschool komt in een nieuw gebouw, terwijl het gebouw van de lagere school blijft behouden. Dit bijzondere ensemble van oud- en nieuwbouw levert een vitale, uitdagende en veilige omgeving op voor de kinderen. Zo geeft het binnenhof de spelende kinderen geborgenheid door de kloostergangen rondom.

Vernieuwing door innovatie

De kleuterschool is letterlijk drempelloos en de ruimtes zijn flexibel. Het bestaande gebouw van de lagere school krijgt een ingetogen aanbouw van eerlijke en duurzame materialen. Aan de buitenzijde een lichte baksteen en aan de hofzijde warme houten panelen. Innovatieve installatietechnieken zorgen voor frisse lucht en een aangenaam klimaat in de lokalen. Met drie tot vijf meter hoogte is er in de klaslokalen ruimte voor insteekverdiepingen. Voor een extra leer- of speelplek. De ramen in de sheddaken en zijramen zorgen voor prachtige lichte ruimtes.

Oud en nieuw groen

De bestaande bomen blijven behouden en er komen nieuwe bomen op strategische plekken bij. Deze ‘groene vingers’ verbinden de kenmerkende groenstructuur van de gemeente met de scholen. Onder de bomen bij de ingang komt een prettige ‘Kiss & Ride’, waar ouders hun kinderen rustig kunnen afzetten en ophalen.