School Houthavens

Programma
School
Oppervlak
4.000 m2 BVO
Architect
G. Cito, L. Grooteman
Team
P. Lievense, M. van der Schee
Status
Niet gebouwd
Jaar
2011
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
Stadsdeel Amsterdam West

De ruige en waterrijke industrie van de havens, de verfijnde arbeidersarchitectuur van de Spaarndammerbuurt en de nieuwe architectuur van de Houthaven. Deze drie atmosferen vormden de inspiratiebron voor de nieuwe basisschool: een rechthoekig rationeel gebouw, omkranst door golvende houten balkons. Stoer en aaibaar tegelijkertijd. Twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een restaurant, een gymzaal en bedrijfsruimte komen er samen en iedereen behoudt zijn eigen identiteit.

Kom binnen!

Het gebouw is slim georganiseerd. Je kunt vanaf de zoen- en zoefstrook via de hoofdentree naar binnen, maar ook via de eigen opgang op het maaiveld. Kinderen inclusief Bugaboos welkom! In het hart van het gebouw vind je de speellokalen, aula’s en het muziek-, dans- en toneellokaal. De groepsruimtes en kantoren liggen aan de gevel. Deze organisatievorm bespaart veel ruimte, waardoor de entree, aula, buitenschoolse opvang en het kinderdagverblijf aanzienlijk groter zijn geworden. Daarnaast kunnen de schoolleerlingen nu zelfstandig of in groepjes aan het werk op een van de waardevolle leerpleinen, die aan het programma konden worden toegevoegd.

Kom buiten!

De golvende buitenschil maakt het gebouw niet alleen charmant en aaibaar. De balkons geven schaduw en zorgen voor demping van geluid. De gekromde heggen en fietsenrekken vervolmaken het vriendelijke geborgen karakter van de buitenruimte. Beneden spelen de kinderen op hun eigen speelplaats naast de  groepsruimte. Op het open terras drinken passanten een drankje. Op de eerste verdieping hebben de gebruikers precies dat terras, balkon of uitzicht dat bij hen past. En het dak maakt het helemaal af: daar zijn een openluchttheater, daktuin, schooltuinen en zonnepanelen te vinden.