wonen en bedrijfsruimte


Caland Tower

Programma
104 Woningen en bedrijfsruimte
Oppervlak
11.500 m2 BVO
Architect
Ludo Grooteman
Team
Ieke Koning
Status
Gerealiseerd
Jaar
2009 – 2015
Locatie
Den Haag
Opdrachtgever
Ballast Nedam
Constructie
CAE
Bouwfysica
Cauberg Huygen
Installaties
Huygen
Fotograaf
Thijs Wolzak

De Caland Tower is onderdeel van de nieuwe Laakhaven in Den Haag, een binnenstedelijk voormalig havengebied met een prettige ruige sfeer. De toren van 52 meter hoogte staat op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat, de entree naar dit nieuwe woonwerkgebied. Het ontwerp verbindt de oude bedrijfspanden, benzinestations en brede drukke straatprofielen in de buurt met een zachtaardige sfeer van wonen, winkelen en een drankje drinken op het nieuwe buurtplein. Met een sterkte referentie naar het oorspronkelijke havengebied. Robuust en eerlijk.

beelden

Trots en robuust

Het gebouw heeft bedrijfsruimte in de plint en woningen erboven. De gevel van de toren kent een strakke ritmiek van verdiepinghoge ramen. De baksteen gevel is speels en heeft terugliggende kaders die in een roodbruine baksteen met reliëf zijn uitgevoerd. Het verspringende ritme van de balkons voegt daar nog iets aan toe. Soms zijn deze ondiep en breed, terwijl andere smaller en zeer diep zijn.

Hier en aan de Calandstraat is het gebouw robuust als een spiegeling van de wereld van de overkant. De buurtzijde is juist fijnmazig. Het stadsplein dat hier ligt is het nieuwe stedelijke hart van de buurt, met een transparante verbinding naar de straat.De toren vormt de eerste fase van een groter gebouw, dat gefaseerd wordt gerealiseerd. Hoewel het blok een geheel is, lijken het vier kleinschaligere gebouwen met elk een eigen expressie. Een eigen gevelritme, kleur, kozijnen met wisselende kaders, metselwerk met veel reliëf en gevarieerde balkons. De appartementen hebben een eigen opgang, lift en hal waar de voordeuren op uitkomen. Ze zijn met tuinen en terrassen rondom vier kleine hoven georganiseerd. De woningentrees, de poort en een opbouw op het dak zijn glanzend rood. De poort is bijzonder verlicht, zodat het ’s avonds een extatisch rood welkom vormt als je thuiskomt van een hapje eten op het nieuwe buurtplein aan de achterzijde.

Fase 1 betreft sociale huurwoningen. De woningen zijn ontwikkeld door Ballast Nedam en in eigendom van de corporatie Arcade Mensen en Wonen.