Woningen en kantoorruimte


Castellatoren

Programma
Woningen en kantoren
Architect
Dok Architecten; Ludo Grooteman
Team
P. Lievense
Status
Gerealiseerd
Jaar
2009 – 2013
Locatie
Nijmegen
Opdrachtgever
Talis
Adviseur constructie
ABT
Adviseur bouwfysica
ABT
Adviseur installaties
ABT
Fotografie
Thijs Wolzak

Precies op de kruising van twee stadsentrees in Nijmegen, de Graafseweg en het spoor verrijst een bijzondere woonwerktoren. De Castellatoren wordt hét herkenningspunt van het nieuwe Dobbelmanterrein. De geluidswerende glazen schil van het gebouw is daar mede debet aan. Deze dove gevel is een 13-laags verticaal reliëf, gemaakt van vlakke, halfdiepe en diepe nissen die aan de buitenzijde reflecteren. Aan de binnenzijde zorgen ze juist voor een huiselijke sfeer. De door Ludo Grooteman ontworpen woonwerktoren met 60 sociale appartementen en circa 1.200 m2 kantoorruimte is voor een beperkt budget gerealiseerd.

beelden

Gezamenlijke huiskamer

Onder het aflopende maaiveld ligt een 2-laagse parkeerkelder. Daarboven bevinden zich 3 kantoorlagen. Die huisvesten 3 maatschappelijke organisaties, Tandem, Swon en MEE Gelderse Poort. Daarboven bevinden zich 10 woonlagen met steeds 6 woningen. De 6 appartementen op de onderste woonlaag zijn aangepaste woningen en worden bewoond door cliënten van Plureyn.

In de Castellatoren zijn niet alleen de woningen zelf huiselijk. De entreelobby van 10 meter hoog leidt naar de gemeenschappelijke ontsluiting: de huiskamer van alle bewoners. Ze ontmoeten elkaar bij de bankjes, stoelen, tafels en planten in de open nissen. Elke nis heeft eigen verlichting en de binnenmuren hebben verschillende kleuren. De huiselijke ‘vloermatten’ zijn, met het logo van het oude Dobbelman, als een reliëf gegoten in de prefab betonnen vloer.

Is het gebouw van binnen gezellig, aan de buitenzijde schittert de gevel als een diamant. Dit effect ontstaat doordat het glas van de meest uitstekende nissen sterker reflecteert en intenser van kleur is. Een aantal panelen is bedrukt met een patroon. De Castellatoren heeft de prijs voor het beste gebouw van Nijmegen 2012/2013 gewonnen.

Gebouwd met budgetoverschot

De toren is gebouwd voor circa 70% van het budget. Dit was mogelijk door de keuze voor een uiterst rationele bouwstructuur. De variatie in de gevel werd in een vroeg stadium gedetailleerd en uitgeengeneerd, zodat de bouwkosten ervan inzichtelijk waren. De open samenwerking met opdrachtgever Talis en het adviesbureau ABT speelde in dit proces een belangrijke rol.