CalandTwo

Programma
117 Woningen en 550 m2 bedrijfsruimte
Oppervlak
14.000 m2 BVO
Architect
Ludo Grooteman
Team
Pascal Bemelmans, Ramdane Boumalal, Dennis Drost (Bureau Huibers), Rik Lambers
Status
Gerealiseerd
Jaar
2014 – 2019
Locatie
Den Haag
Opdrachtgever
Ballast Nedam
Constructie
Van Rossum
Bouwfysica
DPA
Installaties
Huygen
Fotograaf
Thijs Wolzak

Met Caland Two heeft Moke Architecten ondertussen bijna de hele westelijke straatzijde van de Calandstraat in Den Haag ontworpen. Het gebouw sluit aan op de Calandtoren en aan de andere zijde ligt de bamboo parkeergarage. Het is een gemengd gebouw met zowel sociale woningen als woningen in de vrije sector.

beelden

Toegangspoort van zes meter hoog

Het gebouw heeft aan de Calandstraatzijde een stedelijke en grootschalige uitstraling. Aan de achterzijde wordt het gebouw lager en vind je twee groene hoven. Midden in het gebouw zit een grote poort van zes meter hoog, die fietsers en voetgangers vanaf de Calandstraat toegang geeft tot de nieuwe buurt daarachter. Hier komt het toekomstige buurtplein te liggen, waarmee deze zijde van het gebouw eigenlijk de tweede voorkant wordt.

Ensemble

Caland Two vormt een ensemble met de Caland Tower. De beide gebouwen maken deels gebruik van dezelfde bakstenen. En in beide gevels is een overgang van een donkerdere naar lichtere steen te zien. Het baksteen is op een bijzondere manier toegepast. De baksteen kaders naast de ramen zijn gemaakt met tegelverband metselwerk:  een patroon van op de kant gemetselde bakstenen die door de kuil in het midden van de steen een fijn relief aan de gevel toevoegen. Caland Two heeft horizontale betonnen vloerbanden en de stalen balkons zijn met tuien aan de gevel opgehangen.

Majestueuze entree

Caland Two is een bijzonder gebouw met zowel sociale als vrije sectorwoningen. De majestueuze entree geeft het gebouw een geweldige allure. Om het geluidsniveau van de Calandstraat te temperen maken we gebruik van geluidsloggia’s. Op het dak liggen de zonnepanelen.