Salvador Dalistraat

Programma
Wonen
Architect
Gianni Cito
Team
Ernst Verwijnen
Status
Gerealiseerd
Jaar
2009 – 2011
Locatie
Vlissingen
Opdrachtgever
Marsaki
Fotografie
Thijs Wolzak

In Vlissingen is een nieuwe wijk gebouwd: het Middengebied. Voor deze wijk ontwierp Gianni alle 42 woningen van de Salvador Dalistraat, een van de toegangswegen tot de buurt. Terwijl de weg en stoep in een kaarsrechte lijn naar het Pablo Picassoplein en de President Rooseveltlaan lopen, plaatste hij de woningen in een lichte ruitvorm. Het geeft de straat een geheel eigen sfeer.

Speels en privé

De gevellijn springt bij elke woning naar binnen en buiten. Hierdoor heeft elke bewoner maximale privacy en ontstaat er een vriendelijke kleine schaal. De eetkamer en keuken zijn naar de straat gericht en de woonkamer heeft royale ramen richting de tuin. De slaapvertrekken bevinden zich op de eerste verdieping. Hier dragen de metalen ventilatiekleppen met de perforatie van de buitenzijde bij aan sfeer binnenin de woning, door het extra licht dat speels naar binnen valt.

Stoer, zonnig en ruimtelijk

De woningen zijn als een reeks ontworpen. Net anders in kleur en opbouw, maar duidelijk verwant aan elkaar. Baksteen in een tegelverband gemetseld en messing- en bronskleurige dakopbouwen maken het geheel stoer en eigentijds. De metalen elementen reflecteren prachtig in de morgen- en avondzon, waarbij de hele straat zachtjes oplicht. De lichte ruitvorm waarin de woningen zijn geplaatst geven de straat een opmerkelijk ruimtelijk gevoel.