winkels en woningen


Winkelcentrum De Gaard

Winkelcentrum de Gaard, Utrecht
Programma
Winkels, 60 woningen en parkeren
Oppervlak
11.300 m2 BVO
Architect
Gianni Cito
Team
Hao Tran, Patrick de Weerd, Pascal Bemelmans
Status
Gerealiseerd
Jaar
2012 – 2020
Locatie
Utrecht
Opdrachtgever
Top Vastgoed / FiMek
Constructie
IMD

Winkelcentrum De Gaard in Tuindorp-Oost (Utrecht) ligt midden tussen dertiger jaren woningen en naoorlogse hoogbouw. Het is een belangrijke ontmoetingsplek in de buurt. Nu is het complex wat rommelig, met veel achterkanten. Na de renovatie en uitbreiding wordt het een alzijdig winkelcentrum, zonder achterkanten. Gianni Cito tekende voor het ontwerp.

Beelden

NIEUW CENTRUM VOOR DE WIJK

Het vernieuwde winkelcentrum wordt meteen het nieuwe centrum van de wijk. Er komt een centraal plein en een overdekte winkelpassage verbindt de noord- en zuidzijde met elkaar. De winkelstraat wordt zo een handige route voor voetgangers en op het plein ontmoeten bewoners en winkelend publiek elkaar. Het geheel vormt een stedenbouwkundig ensemble met de bestaande Jeruzalemkerk.

VRIENDELIJK KARAKTER

Aan de noordzijde van de binnenstraat ligt een grote Albert Heijn en de zuidzijde komt uit op een pittoresk pleintje met een gezellig terras en oude bomen. De gevel wordt uitgevoerd in baksteen en de glazen luifels rusten op stalen dragers. De sierlijke gevel en de afgeronde hoeken geven het complex een vriendelijke karakteristieke uitstraling.

DUBBEL WINKELPLEZIER

De winkeloppervlakte verdubbelt. Het nieuwe winkelcentrum bestaat uit 9000m2 winkelruimte en 2300m3 woonruimte. Er worden 45 woningen gerenoveerd en er komen 15 woningen bij. Een deel van het parkeren komt op het dak en de bevoorrading van de winkels gaat via een intern expeditiehof, zodat het publiek zich vrijuit kan bewegen.