IKC Sluisbuurt

Oppervlak
3.500 m2 BVO
Architect
Gianni Cito
Team
Lisette Plouvier, Patrick de Weerd, Ramdane Boumalal
Status
DO
Jaar
2020-2023
Locatie
Amsterdam
Opdrachtgever
ASKO Scholen Amsterdam
Constructie
H. Kuipers, Pieters Bouwtechniek

Op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost is een nieuwe wijk in ontwikkeling: de Sluisbuurt. Het kavel voor de ASKO basisschool, de sportaccommodatie van de gemeente en het kinderdagverblijf van Eigen & Wijzer ligt prachtig aan een van de waterlijnen van het Binnen IJ.

“Groen vormt een belangrijk educatief element binnen de filosofie van ASKO. Er is dan ook veel waarde toegekend aan een goede buitenruimte en sterke verbinding met de natuur,” vertelt Gianni Cito, “niet alleen horizontaal, maar vooral ook verticaal.”

Beelden

LICHTE ENTREEHAL

De school verwelkomt je in de grote entreehal, die dwars door de verdiepingen heen reikt tot aan het hoge dak. Via een groot raam valt het daglicht naar binnen. De hal ligt in het hart van het gebouw en geeft toegang tot alle clusters. Vanaf de ingang kijk je dwars door het hele gebouw heen, tot aan het speellokaal aan het water.

OVERAL NAAR BUITEN

De grondslag van het ontwerp is de groei van de kinderen op school. Elk jaar schuiven zij door naar een hoger leerniveau, op de voet gevolgd door de buitenruimtes. Die lopen mee, via een spiraal vanaf het plantsoen beneden met trappen naar boven tot aan het dak van de gymzaal. Alle klaslokalen zijn onderweg gekoppeld aan een groene buitenruimte, compleet met schuifdeuren die de leerkracht de mogelijkheid geven buiten les te geven.

NATUURINCLUSIEF

Op het schoolterrein zijn overal moestuintjes, kruidentuinen, bijenkasten en vogelnestjes te vinden. Op de daken staan sedumplantjes en liggen 330 zonnepanelen. De kinderen groeien zo op met natuur om zich heen en de wetenschap dat de zon energie opwekt.

LEERFABRIEK

Het gebouw oogt door het sheddak als een leerfabriek, met veel licht en ruimte. Het is een stoer gebouw, van licht baksteen gemetseld in tegelverband, met kleuraccenten bij de entrees en ramen. Binnen worden alle ruimtes in beton en hout opgetrokken.