S2 Kruisvaartkade Utrecht

Programma
160 Woningen en parkeren
Oppervlak
Circa 14.000 m2 BVO
Architect
Ludo Grooteman, Jurgen ten Hoeve
Team
Teresa Vacca
Status
Technisch Ontwerp
Jaar
2017 – heden
Locatie
Utrecht
Opdrachtgever
Vorm Vastgoed, MRP

De Kruisvaartkade ligt op maar 500 meter van Utrecht Centraal, direct langs het brede drukke spoor.

Deze voormalige locatie van de Nederlandse Spoorwegen ligt ingesloten tussen het spooremplacement en de Kruisvaart. Met gevoel voor zowel deze centrale stoere plek als de aansluitende kleine woonbuurt, vervult Moke Architecten hier een opgave voor circa 160 woningen. Een grootstedelijk buurtje op menselijke schaal.

Beelden

Grootste en kleinste schaal

De locatie verbindt twee extreem verschillende schalen. Enerzijds de schaal van het spoor, met veel geluid en drukte. Grote aantallen mensen razen dagelijks langs de nieuwe gebouwen. Aan de andere zijde is de rust van een oude woonbuurt voelbaar, met kleine straatjes, water en groen. Deze sandwich maakt van het plangebied een eiland, waarvoor een eigen identiteit en een vorm van autonomie belangrijk is.

Stoer en groen

Aan de spoorzijde verrijzen grote stoere stedelijke gebouwen. Aan de andere kant komen juist vriendelijke kleinschalige woningen met een pad langs het water, in een parkachtige omgeving. De vormtaal is rauw en archetypisch. Parkeren gaat ondergronds.

Healthy Urban living

Het binnenhof tussen de gebouwen geeft de buurt intimiteit. De buitenruimte is geschikt voor chillen, sporten, wandelen, moestuinieren en borrelen. Alles wat bewoners in hun eigen buurt willen doen. De gevel bevat eco-elementen zoals groene terrassen en neststenen waar vogels in kunnen nestelen.

Geluid en geluidsluw

Er komt veel geluid van het spoor. Alle woningen hebben een oriëntatie op beide zijden, waarbij de parkzijde geluidsluw is. De buitenruimtes liggen aan de parkzijde, wat een grotere woonbeleving van deze rustige kant oplevert. De spoorzijde wordt vooral gebruikt voor ontsluiting.