SAM, Zoetermeer
Programma
221 woningen, parkeren en commerciële ruimte
Oppervlak
21.000 m2 BVO
Architect
Ludo Grooteman
Team
Jurgen ten Hoeve, Rada Ruijter, Lennart Aben, Agnieszka Panasiuk, Maro Lange
Status
In uitvoering
Jaar
2021 - heden
Locatie
Zoetermeer
Opdrachtgever
Stadswaarde

De straten in het centrum van Zoetermeer voelen als gangen die uit de omringende gebouwen zijn gesneden. Op strategische punten steken daar woontorens bovenuit. Met het ontwerp van Ludo Grooteman voor SAM, de toren in de bocht langs de Irenelaan met aan de andere zijde de lightrail, won Moke Architecten de prijsvraag van de gemeente Zoetermeer.

Ludo: “Het gebouw is eigenlijk een verticale buurt op zichzelf, waar de bewoners elkaar tegen komen in de gemeenschappelijke ruimtes of buiten op de groene terrassen.”

Beelden

VERRASSENDE VORM

SAM is bijna 70 meter hoog en heeft de vorm van een wiebertje. Het gebouw lijkt daardoor steeds van volume te veranderen vanuit verschillende posities in de stad. De scherpe hoeken worden versterkt door de schegvormige balkons die als een sluier om het volume heen zijn gedrapeerd. Op meerdere woningniveaus zijn de scherpe punten juist uitgespaard, waardoor enorme dubbelhoge daktuinen ontstaan.Ui

VERTICAAL GROEN

De daktuinen zijn op grote afstand zichtbaar. Ze vormen een groenlandschap dat wel 50 meter omhoog schiet en zo het groene karakter van de gemeente naar een hoger niveau tilt. Het gebouw heeft bovendien een circulair karakter. De laagbouw wordt gedeeltelijk gemaakt van CLT-constructiehout, de gevels zijn hebben een circulaire bekleding en er liggen zonnepanelen op het dak.

TORENBEWONERS

De laagbouw en de toren hebben beide een eigen entree, met daartussen een gemeenschappelijke huiskamer. Van daaruit maken de bewoners gebruik van de wasbar, de pakjesservice, de parkeerplaats voor zes deelauto’s en de horeca. Zelfs van de fietsenstalling is een sociale ruimte gemaakt, met een plateauliftje, vides, zitjes en gangen naar de buitenruimte op het dak. In deze toren komen de torenbewoners elkaar nog eens tegen.

FLEXIBELE PLINT

Beneden huizen voorzieningen die op gezondheid en jongeren zijn gericht, zoals een boksschool en jongerenwoningen. De hier aanwezige parkeerplaatsen kunnen, als daar behoefte aan ontstaat, nog omgezet worden naar jongerenwoningen.